Ontdek regio Rotterdam met de Highlight Tour

Centraal Station 10 min

Rotterdam Centraal Station heeft dagelijks meer dan 110.000 reizigers over de vloer. Intercity’s, sprinters, internationale treinen, bussen, trams en metro’s rijden hier af en aan. Het station heeft in 2014 een enorme metamorfose ondergaan en is sindsdien één van de architectonische hoogtepunten van de stad. Het is de ideale plek om onze route mee te starten.

Heel wat lollige figuren wilden het station, toen het er na lang bouwen eindelijk was, een bijnaam geven. Rotterdammers waren daar immers zo goed in, met de Kuip, de Zwaan en de Koopgoot. Namen als ‘Haaienvin’ en ‘Kapsalon’ (naar ons patatje shoarma, kaas en salade) werden geopperd, maar de Rotterdammers hadden er niet zo’n zin in, dus Centraal bleef gewoon Centraal.

Wist je dat…

Rotterdam Centraal één van de beste stations ter wereld is? Ingenieursbedrijf Arcadis onderzocht wereldwijd treinstations, en ons prachtige hoofdstation staat op nummer vijf. En ook heel mooi: als het heel hard regent valt er aan de oostkant van het station een waterval van regenwater naar beneden.

TIP

Even ontsnappen aan de drukte van het centrum en het station? Aan de achterkant van een station vind je normaalgesproken gure achterstandswijken, maar in Rotterdam is het anders: aan de Spoorsingel en de Provenierssingel is het heerlijk toeven bij zonnig weer. Ook de hoek van de Proveniersstraat en de Molenwaterweg is altijd heel gezellig, met een goede koffiezaak, een gezellige kroeg en prima restaurants.

Verder reizen

De route gaat naar Leuvehaven, met Metro D of E richting De Akkers/Slinge. Liever bovengronds reizen? Dan kun je in de trams 8, 20, 23 of 25 stappen, wel op tijd uitstappen bij halte Leuvehaven.

Erasmusbrug 10 min

Vanaf metrostation Leuvehaven loop je over de Erasmusbrug naar de overkant. Even rusten voor je je aan de oversteek waagt? Onder de voet van de brug vind je het Willemsplein, met het Wereldmuseum, de Spido en de nieuwe attractie ReMastered. Bij Prachtig kun je een drankje doen met mooi uitzicht over de Maas.

Wandelend over de 800 meter lange harpvormige brug kun je de skyline van Rotterdam te bewonderen. De brug over de Nieuwe Maas werd in 1996 ontworpen door architect Ben van Berkel en verbindt het noorden en zuiden van de stad. Het doel was om de zuidoever van de Maas beter bereikbaar te maken en zo een economische en culturele boost te geven – en dat is gelukt!

De brug kreeg vanwege de geknikte pyloon de bijnaam ‘de Zwaan’ en is een inspiratiebron voor veel fotografen. Tegenwoordig geldt de Erasmusbrug als icoon voor modern Rotterdam.

Wist je dat…

De brug in zijn jonge jaren heen en weer zwiepte als het hard waaide? Dat kwam doordat regendruppels het profiel van de tuien licht wijzigen en ze zo gevoeliger maken voor wind geïnduceerde trillingen. Om de trillingen te dempen zijn daarom nieuwe dempers gemonteerd. Als je over de brug loopt, zie je ze zitten tussen fiets- en voetpad in.

TIP

Wil je tranen trekkend mooie shots van de brug? Ga dan naar de hoek van de Parkkade en de Westerkade. Hier kun je prachtige foto’s maken van zowel de brug als van de Kop van Zuid.

Verder reizen

Als je een mooie rondvaart wilt door Rotterdam? Open dan routepunt drie. Wil je deze overslaan dan kun je door naar routepunt vier. Hier kom je door een mooie wandeling over de brug naar de overkant waar nog veel meer moois te zien.

Op de Wilhelminapier (de ‘Kop van Zuid’) heb je uitstekende restaurants, het beroemde hotel New York en het minder bekende maar indrukwekkende Fotomuseum aan de Wilhelminakade. Je kan ook de metro D/E pakken richting Slinge/Zuidplein en uitstappen bij metrohalte Wilhelminaplein.

Spido 40 min

Aan de noordelijke voet van de Erasmusbrug vind je het Willemsplein. Hiervandaan vertrekken de boten van Spido. Ben je het vaste land even zat? Neem dan een rondvaart bij de Spido en bekijk de stad vanaf het water.

Bijzonder is dat je op deze manier ook de havens van Rotterdam goed kunt bekijken. In de vakantieperiode is reserveren overigens wel aan te raden.

Wist je dat…

De Spido bestaat al meer dan honderd jaar. De maatschappij werd in 1919 opgericht als de eerste georganiseerde passagiersdienst van de Rotterdamse haven. Met de Spido werd de bemanning van schepen opgehaald en aan land gebracht. Voordat de Spido er was moest de bemanning van zeeschepen vaak lang wachten voordat ze aan wal konden in de stad.

TIP

Combineer een rondvaart met een maaltijd of een klein hapje. Zo kun je op de Spido een seafood diner cruise boeken, zodat je van verse vis kunt genieten terwijl de stad aan je voorbijtrekt. Ook overdag heb je mooie opties, zoals de high tea cruise of de high wine cruise.

Verder reizen

Terug van een mooie rondvaart? Wandel dan de brug over, of neem de metro waar je zojuist bent uitgestapt opnieuw en dan naar halte Wilhelminaplein. Dan kom je uit op de Kop van Zuid, onze volgende locatie.

Nederlands Fotomuseum 40 min

Na een mooie wandeling over de Erasmusbrug (of met de metro Wilhelminaplein) kom je aan bij de Kop van Zuid. Loop tussen de oude pakhuizen en wolkenkrabbers door en je komt vanzelf Nederlands Fotomuseum tegen, vlakbij Hotel New York.

Het Nederlands Fotomuseum is een schatkamer en een toonzaal ineen. Met ruim 5,6 miljoen beelden in de collectie waken ze over het Nederlands fotografisch erfgoed, om het te laten zien in de context van nu. Voor iedereen die het verhaal van de Nederlandse fotografie van 1841 tot nu wil ontdekken is er de eregalerij van de Nederlandse fotografie.

In deze vaste tentoonstelling vind je 99 onderscheidende beelden, die maatschappelijke en artistieke impact hebben gehad en je met andere ogen naar de wereld laten kijken.

Wist je dat…

Het Nederlands Fotomuseum is opgericht uit de nalatenschap van amateurfotograaf Hein Wertheimer. In de geklimatiseerde depots van het museum worden 129 archieven bewaard. Ze bevatten drie miljoen negatieven en een groot aantal dia’s, afdrukken en documenten over het leven en werk van Nederlandse fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Piet Zwart.

TIP

Het Fotomuseum is gevestigd in het opvallende industriële gebouw Las Palmas, ooit het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn. De invloed van de legendarische route is hier nog steeds voelbaar in Rotterdamse iconen als de Cruise Terminal en Hotel New York – vroeger het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn.

Neem kijkje in de wijk en leer meer over de plek waar in vroeger tijden havenarbeiders zwoegden en landverhuizers afscheid namen van hun land. Op het puntje van de Kop vind je een mooie herinnering aan die vervlogen tijden: het monument Lost Luggage Depot van kunstenaar Jeff Wall. Tegenwoordig hebben de emigranten plaats gemaakt voor levensgenieters en kunstliefhebbers.

Verder reizen

De route vervolgt zich door de metro te pakken op het moderne metrostation Wilhelminaplein. Neem hier Metro D of E richting De Akkers/Slinge naar Zuidplein. Zie je dat het perron schuin loopt? Dat komt doordat de tunnelbaan onder de Nieuwe Maas doorgaat.

Zuidplein 40 min

Nadat de metro bovengronds gaat rijden kun je vanuit de metro genieten van het uitzicht over de Rotterdamse skyline en de scheepvaart in de Rijnhaven en Maashaven. Stap uit op metrostation Zuidplein, een bruisende verbindingshub voor Rotterdam-Zuid en het achterland.

Voor een compleet en gezellig dagje uit is Winkelcentrum Zuidplein met 155 winkels een uitstekende plek. Het winkelcentrum werd gebouwd tussen 1962 en 1972 op een braakliggend stuk terrein tussen de brede uitvalswegen en het metroviaduct in aanbouw.

Het overdekte ontwerp van de Rotterdamse architect Hermanus Dirk Bakker was erg vooruitstrevend voor die tijd, met op straatniveau zo’n 40 buslijnen en daarboven het metrostation. Het winkelcentrum met ruim 160 winkels bevindt zich op de eerste en tweede etage.

Wist je dat…

Na de opening door Mies Bouwman bestond een deel van winkelaanbod uit winkelkramen en kiosken. Na een aantal verbouwingen werden deze vervangen door gewone winkels en breidde Zuidplein zich uit tot een winkelcentrum van ruim 55.000 vierkante meter met regionale uittrekkingskracht. Winkelcentrum Zuidplein verwelkomt zo’n 10 miljoen bezoekers per jaar.

Verder reizen

Op loopafstand zie je het evenementencomplex Ahoy al liggen. Rond en achter Ahoy ligt het grote Zuiderpark, een uitstekende plek voor een mooie wandeling! We vervolgen dus onze tocht die kant op. De straat dus even oversteken en links rondom het grote complex eromheen lopen door het park. Meer over dit complex lees je in routepunt zes.

Rotterdam Ahoy 40 min

Loop vanaf Zuidplein nog wat verder richting het zuiden: dit enorme gebouw is Rotterdam Ahoy, dat al vijftig jaar lang een podium biedt voor allerlei soorten entertainment, sport en beurzen.

Rotterdam Ahoy is met een gloednieuw congres- en vergadercentrum, een concertzaal en auditorium/theater (RTM Stage), zes beurs- en evenementenhallen en een indoorarena een multifunctioneel thuis voor allerlei evenementen die de stad aandoen.

Wist je dat…

De officiële opening van Rotterdam Ahoy werd 15 januari 1971 verricht door Prins Claus, tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. De eerste beurs vond echter al plaats vóór de officiële opening, want in september 1970 was Ahoy de locatie voor de Rotterdamse huishoudbeurs Femina. Het eerste concert in Ahoy kwam op naam van Pink Floyd, dat op 3 april 1971 de speakers kwam warmdraaien.

TIP

Even ontspannen in de mooie natuur? Loop dan achter Ahoy het Zuiderpark in. Dit mooie park is zo uitgestrekt dat je op een gegeven moment zelfs de stad niet meer hoort. Het Zuiderpark is zo groot als 430 voetbalvelden en is daarmee het grootste park van Nederland. Naast de bossen en het water is er een strandje, een moeras en een avontuurlijk speelterrein – een heerlijke plek om je vrije tijd door te brengen.

Verder reizen

Door het Zuiderpark kun je doorlopen richting metrostation Slinge (mooie wandeling van 30 minuten). Zie laatste foto voor wandelroute. Terwijl je wandelt kun je bij routepunt zeven meer lezen over dit park. Uiteindelijk bij metrohalte Slinge kun je met de metro richting het rustige dorp Rhoon (kasteel) reizen (één halte met metrolijn D richting De Akkers). Geen zin in een wandeling? Dan kun je vanaf Zuidplein ook direct met de metro naar Rhoon reizen.

Zuiderpark 40 min

Het Zuiderpark is met 215 hectare (430 voetbalvelden) het grootste stadspark van Nederland. Het is zo groot dat je bijna zou vergeten dat je in de stad bent. Jong en oud kan hier heerlijk verdwalen op het speelterrein, het strandje, in het moerasgebied en het bosgebied.

Om het compleet te maken vind je overal in het park plassen en vaarten om over uit te staren. Er zijn uitstekende plekken om te barbecueën en als je gejuich hoort, komt het waarschijnlijk van een van de vele sportvelden rond het park.

Wist je dat…

Door het Zuiderpark gaat ook een kunstroute langs diversen kunstobjecten. Toen het Zuiderpark in 1936 opende voor publiek, werd een aantal beeldhouwwerken speciaal voor het park ontworpen. Daarnaast vind je in het park ook veel ‘vondelingen’: beelden die elders in de stad hun vaste plaats zijn verloren en in het park een tweede leven krijgen. De zogenaamde ‘dwaalroute’ loop je door de blauwe lijn in het park te volgen. En maak je geen zorgen: de route is zo ruim opgezet dat er nog steeds nieuwe vondelingen bij passen.

TIP

In het midden van het Zuiderpark ligt het avontureneiland. Een groot speelterrein met glijbanen, klimconstructies, klauterstenen en een piratennest. Het zwemwater is schoon en voor de kleintjes is er een poedelstrandje. Liever dieren bekijken in de natuur? Vanaf de Kromme Zandweg kom je bij landhuis de Olifant, een molen en idyllische landerijen.

Verder reizen

Op het einde van dit park ( zie routekaart/ foto’s ) moet je een stukje over de Zuiderparkweg lopen richting het zuiden en steek de Oldegaarde over. Je kunt hier de metro D richting de Akkers nemen. Na één halte stap je uit bij Rhoon.

Kasteel van Rhoon 40 min

Vanaf het metrostation is het een kleine vijf minuutjes lopen naar het Kasteel van Rhoon. Het kasteel is een oase van rust in het groen. Je kunt hier heerlijk lunchen en dineren, en natuurlijk fantastisch wandelen! Het restaurant van het Kasteel van Rhoon is open van dinsdag tot en met zondag, van 11:30 uur tot 22:00 uur.

Voor een hapje en een drankje hoef je niet te reserveren. De Kasteelgaarde is een geweldige plek om romantisch te flaneren en te mijmeren over de tochtjes die je in de toekomst nog wil maken.

Wist je dat…

Het Kasteel van Rhoon heeft een rijke historie. In 1432 werd het kasteel gebouwd als vervanging voor een ouder kasteel op deze locatie. Dit kasteel werd door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 verwoest. Destijds was het in privébezit van de familie Duyvelant, de landheren van Rhoon. Inmiddels is het in beheer van een stichting en is het restaurant overgenomen door meesterkok Ad Janssen.

TIP

We hebben op de website van de RET een mooie wandelroute vanuit het kasteel beschreven. Deze kun je in het kasteel ook opvragen.

Verder reizen

Op Rhoon stap je weer op metro D richting de Akkers. Let op, bij halte Tussenwater stappen we uit en nemen we een andere metro. We gaan over van lijn D op lijn C (richting De Terp), om weer onder de Maas door te reizen.

Leuk feitje over halte Tussenwater:

hier komen verschillende metrolijnen samen op drie verschillende verdiepingen. Leuk voor penitentiair geïnteresseerde reizigers: als je richting het noorden kijkt zie je de buiten locatie van de stadsgevangenis liggen. Architect Maarten Struijs

Zwart Nazareth 40 min

Stap uit bij metrostation Parkweg in Schiedam. Vanaf hier kun je een wandelroute volgen richting station Schiedam Centrum. Wandel de Parkweg af richting het zuiden. Jeneverstad Schiedam zou je de molenhoofdstad van de wereld kunnen noemen. Kinderdijk? Niks ervan: Schiedam heeft de hoogste molens ter wereld.

Toegegeven: het zijn er niet meer zoveel als een paar honderd jaar geleden, maar een aantal staat nog fier overeind. Veel molens werden gebouwd om graan te malen voor de jeneverdistilleerderijen. Dat vele jeneverstoken had naast alcoholisme nog een donker randje: alles in Schiedam was vaak bedekt door een zwart laagje. De huizen, de bomen en zelfs de bloemetjes… De stad dankt er zijn bijnaam ‘Zwart Nazareth’ aan.

Molenwandeling

Met mooi weer kun je in Schiedam gelukkig fantastisch wandelen – niks meer te merken van die duisternis! De wandeling richting het station leidt langs drie molens: de eerste is De Noord. Tot 2006 was dit de hoogste molen ter wereld, net wat centimeters hoger dan buurman De Vrijheid. Tegenwoordig kun je er genieten van een Franse keuken met een Nederlands tintje in Restaurant. Bekijk op het kaartje hoe je moet lopen.

De Noordmolen.

Wandelend langs de Noordvestgracht kom je bij de volgende flinke blikvanger: De Palmboom. De molen deed tot een aantal jaar geleden dienst als museummolen onder de naam ‘De Nieuwe Palmboom’, maar sinds De Walvisch de museumtaken heeft overgenomen heeft De Palmboom zijn oude naam weer terug.

De volgende molen op de route is De Kameel, die in 2011 werd herbouwd. Een van de redenen dat de gemeente De Kameel graag weer zag terugkeren na de brand en sloop in 1868, is omdat deze molen het meest in het oog springt in de binnenstad. De molen staat er niet voor de sier: hij is maalvaardig en het plan is dat hij daarnaast stroom gaat opwekken. De molen is een enorm ding, maar wel de kleinste van de nog bestaande en herbouwde molens van Schiedam.

Liduina

De wandeling loopt verder langs het historische Proveniershuis over het moderne Stadserf. Dit nieuwe gemeentehart is wat ons betreft geen architectonisch hoogtepunt, maar je kijkt wel uit over de prachtige katholieke Liduina Basiliek, vernoemd naar de heilige Liduina van Schiedam. Kort samengevat: Liduina schaatste in de veertiende eeuw over de maas, viel, brak een rib en lag vervolgens tientallen jaren met koudvuur in bed.

Iedereen die haar bezocht was diep onder de indruk door haar levenslust en godsvrucht en verliet haar huis weer vol goede moed. De negentiende-eeuwse neogotische kruisbasiliek zelf is ook mooi, maar niet zo mooi als het verhaal erachter. Via de Singel loop je recht op Schiedam Centrum af. Je kunt ook langs het water lopen, over de Overschiesestraat.

Wist je dat…

De molens van Schiedam zo hoog waren omdat het in Schiedam nooit zo lekker waaide? En weet je nog dat we zeiden dat De Noord niet meer de hoogste molen is? De beroemde stokerij Nolet bouwde in 2006 een spiksplinternieuw gevaarte: de Nolet. De molen maalt niet, maar is in feite een windturbine met een ouderwets jasje, die stroom opwekt voor de destilleerderij. De Nolet is tegenwoordig de hoogste molen ter wereld: 42,5 meter tot aan de kap, en inclusief wieken zelfs 55 meter.

Verder reizen

Op Schiedam Centrum neem je de metro richting nog zo’n mooie historische plek: Delfshaven. Neem daarvoor metro A, B of C richting Binnenhof, Nesselande of De Terp.

0
Historisch Delfshaven 40 min

Na een korte metrorit stap je uit bij metrostation Delfshaven, niet ver van historisch Delfshaven. Wie op zoek is naar een stukje pittoresk Rotterdam, kan hier helemaal aan zijn trekken komen. De vroegere haven van Delft overleefde de oorlog waardoor dit één van de weinige plekken in de stad is waar je oude tijden kunt herleven.

Je kunt hier een bezoek brengen aan de Oude Kerk, de oude molen, historische panden, grachten met historische bootjes en binnenpleinen. Ook aan gezellige cafés geen gebrek – er is zelfs een bierbrouwerij. Internationaal is Delfshaven bekend vanwege de Pilgrim Fathers. Dit waren Engelse puriteinen die vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken, op zoek naar religieuze vrijheid.

Molentour

De Korenmolen ‘De Destilleerketel’ aan de Voorhaven is geliefd onder toeristen, maar ook onder liefhebbers van vers meel voor brood of cake. Naast verse producten biedt de molen ook een molentour aan, een rondleiding tussen de knarsende tandwielen en malende molenstenen.

De Destilleerketel is elke dag van de week geopend tussen 11:00 en 18:00 uur. Reserveren is niet nodig.

Wist je dat…

Delfshaven het oudste stukje Rotterdam is? Het stamt nog uit 1389. Het is misschien vreemd dat het oude haventje eigenlijk de haven van Delft was, dat toch een kilometer of 10 naar het noorden ligt. Maar aangezien Delft niet aan een grote rivier lag en ze geen zin hadden om steeds belasting aan de Rotterdammers te betalen, legden ze hun eigen haventje aan de Maas aan.

Daaromheen groeide het stadje Delfshaven, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Rotterdam. Het kan raar lopen. Tegenwoordig gaat het trouwens hartstikke goed in Delfshaven en de omgeving. De wijken raakten jarenlang wat in het slop, maar komen de laatste jaren weer helemaal tot bloei.

TIP

Voor de oorlog kende Rotterdam 48 bierbrouwerijen. Tegenwoordig zijn er nog maar drie. Een daarvan is De Pelgrim in Delfshaven. De brouwerij is zeker een bezoekje waard! Je kunt alle bieren proeven tijdens een proeverij, een kijkje achter de schermen nemen, maar je kunt ook op het terras aan het water van je biertje genieten – al dan niet in combinatie met een hapje eten. Overigens is De Pelgrim lang niet het enige terrasje hier – keuze te over! Adres: Aelbrechtskolk 12, Rotterdam

Verder reizen

Vanaf Delfshaven vervolg je de route en neem je metro A/B/C naar onze volgende stop bij Eendrachtsplein, een bruisend plein middenin een winkelroute. Hier staat de bekende beeld Santa Claus van beeldhouwer Paul McCarthy, beter bekend als Kabouter Buttplug. Op de Oude Binnenweg kun je gezellig shoppen en op de Nieuwe Binnenweg vind je poptempel Rotown, waar je ook lekker op het terras kunt zitten.

Let op:

dat kan vooral op vrijdag en zaterdag nogal druk zijn. Misschien wel nog gezelliger en vlakbij is de beroemde Witte de Withstraat. Overdag, maar vooral ’s avonds is dit de gezelligste plek van Rotterdam.

1
Witte de Withkwartier 40 min

Voor het bruisende nachtleven van Rotterdam moet je naar het Witte de Withkwartier. Wie tot in de late uurtjes door wil gaan, komt met de vele kroegen en cafés zeker aan zijn trekken. Begin de avond goed met de beste hamburger van Nederland bij Ter Marsch & Co. Verken daarna tot in de late uurtjes het beste wat nachtelijk Rotterdam te bieden heeft.

Het internationaal geroemde café De Witte Aap is een begrip in de stad en wordt door veel mensen beschouwd als ’s werelds beste bar. Overigens hoef je voor al die gezelligheid niet te wachten tot het avond is: ook ’s middags is het hier een gezellige drukte van jewelste.

Wist je dat…

Het Witte de Withkwartier heus niet alleen voor feestbeesten is? Ook kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! De Witte de Withstraat wordt ook wel de kunstas van Rotterdam genoemd, omdat het het Museumpark (waar onder meer Museum Boijmans Van Beuningen staat) en het Maritiem Museum met elkaar verbindt. Ook zitten er meerdere cultuurinstellingen zoals TENT, Witte de With Center for Contemporary Art en WORM. Die laatste werd in 2018 verkozen tot beste podium van Nederland.

TIP

Was je van plan om van het ene naar het andere museum of van de ene kroeg naar de andere te rennen? Doe het eens wat rustiger aan en neem een kijkje in de zijstraatjes van de Witte de Withstraat. Kunstenaars hebben de straten voorzien van prachtige straatkunst. En oh ja: de beste Surinamer van Rotterdam mag je natuurlijk niet overslaan: Warung Mini op nummer 47.

Verder reizen

Neem de metro op Eendrachtsplein met de lijnen A, B of C richting het oosten. Na één halte kun je alweer uitstappen bij Blaak, een trein-, metro- en tramstation aan de Binnenrotte. Hier is enorm veel te zien: de Laurenskerk, de Markthal, de Kubuswoningen, de Oude Haven… Voor ieder wat wils!

2
Markthal 40 min

Boven het trein- en metrostation Blaak is een groot plein waar de Markthal te vinden is. Aan de binnenzijde van het hoefijzervormige gevaarte zie je De Hoorn des Overvloeds, een waanzinnig kunstwerk van twee voetbalvelden groot, ontworpen door Arno Coenen.

Het kunstwerk en haar naam zijn helemaal op hun plaats hier. Lekker eten, vers fruit, noten, delicatessen… En bovenop de verskraampjes kun je uitkijkend op al die overvloed gezellig een drankje doen.

Wist je dat…

Het plein voor de Markthal de Binnenrotte heet? Het plein heeft zijn naam te danken aan de rivier de Rotte die hier vroeger liep. In 1871 werd dit deel van de Rotte gedempt. Tegenwoordig ligt onder het plein één van Nederlands grootste ondergrondse spoorwissels: de Willemspoortunnel. Misschien herken je op onderstaande foto de Laurenskerk. Toen deze foto werd gemaakt ging de trein nog bovengronds.

TIP

Ga niet op zaterdag de Markthal in, veel te druk! Dan kun je beter gewoon de buitenmarkt op de Binnenrotte bezoeken. Vooral overdag doordeweeks kun je lekker struinen langs de verskraampjes van de Markthal, en dan ben je in goed gezelschap: burgemeester Aboutaleb haalt hier z’n vis bij Andalus Fish.

Je kunt de Markthal ook in alle rust van een afstandje bekijken, vanaf het terras van Bistrobar Binnenrotte in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Die bieb is sowieso een bezoekje waard, trouwens! Verder is hier nog de Laurenskerk (één van de weinige historische panden die het WOII bombardement hebben overleefd) en de fameuze kubuswoningen.

Verder reizen

Hier eindigt de route. Vanaf Blaak kun je met tram 21 of 24 naar Centraal Station terug, of je neemt de metro en stapt over op Beurs.