Ontdek regio Rotterdam met de History Tour

Laurenskerk, Kubuswoningen en Markthal 30 min

Welkom op de Binnenrotte! Een weids plein, waar naast de Markthal, de Kubuswoningen en de weekmarkt ook de Laurenskerk te vinden is. Deze kerk is één van de weinige gebouwen die overeind is gebleven na het Duitse bombardement op de stad. Bovendien is de kerk het laatste middeleeuwse gebouw in de binnenstad.

 

Rotterdam is groos op z’n historische pareltje: niet alleen van buiten is de kerk imposant, maar ook binnen kijk je je ogen uit naar de ornamenten. Geef ook je oren even de kost: de akoestiek onder de toren is heel bijzonder.

 

Wist je dat…Je de toren kunt beklimmen? Van maart tot en met oktober kun je elke woensdag om 14.00 uur en zaterdag om 12.00 en 13.30 uur de toren beklimmen. Zeker de moeite waard voor een mooie foto én het is ook nog eens goed voor de lijn. Reserveren kan niet – een kaartje koop je op de dag zelf in de Laurenskerk.

  TIP

Zie je de Laurenskerk vanaf de Binnenrotte. Loop om de kerk heen en je komt op het Grotekerkplein. Op het groene gras of de bankjes kun je helemaal tot rust komen. Sinds 2017 is het plein voor de Laurenskerk compleet opgeknapt, en is daarmee een van de nieuwste parken van Rotterdam.

 

Op het grote Stadspodium op het plein worden met name in de zomer regelmatig evenementen georganiseerd. En mocht je ineens zin hebben in echt goed Vietnamees eten: Little V, pal naast de kerk, is een aanrader.

  Verder reizen

Genoeg zien rond de Binnenrotte? Kom op, dan gaan we verder de stad in! Neem bij de bushalte lijn 32 richting Station Zuid en stap na een minuut of vier uit bij halte Koninginnebrug.

De Hef 30 min

Na een korte busrit stap je uit bij de halte Koninginnebrug en wandel je over de linkerzijde van de brug. Hier heb je prachtig uitzicht op de Hef.

De spoorbrug uit 1927 heet eigenlijk de Koningshavenbrug, maar Rotterdammers houden van korte beschrijvende namen.

Oorspronkelijk stond op deze plek een draaibrug, die in 1878 was gebouwd. Na een aanvaring in 1918 werd besloten dat een draaibrug toch niet zo handig was voor een havenstad: de brug moest een hefbrug worden. In 1927 werd de brug in gebruik genomen. De oeverdelen zijn overigens nog steeds van de originele brug uit 1878.

Toen de spoortunnel onder de Nieuwe Maas werd aangelegd, werd de Hef overbodig. Hij stond op de slooplijst, maar de Rotterdammers kwamen in protest, dus we kunnen nog steeds van de Hef genieten.

Wist je dat…

In aanloop naar het Eurosongfestival gaf de bekende dj Afrojack een show vanaf de Hef. Op zo'n 50 meter hoogte midden op het val, begeleid door vuurwerk en een grote lichtshow. De show werd gefilmd met tientallen camera's en drones en is terug te kijken op Youtube. Zoek maar op, het is heel spectaculair!

In 2018 hielden de mariniers van de Rotterdamse kazerne een grootse oefening op de Hef. Een gepaste locatie: in het Mariniersmuseum is een film te zien over de verdediging van de Hef vlak voor het bombardement van 1940.

TIP

Vanaf de beide oevers kun je mooie foto’s maken van de Hef. Als je de brug weer verlaat, loop dan de terug via de andere kant van de brug, dan heb je schitterend uitzicht op de Rotterdamse skyline, de Kop van Zuid en de Erasmusbrug.

Verder reizen

Maak een wandeling richting de Erasmusbrug langs de Koningshaven. Je komt langs Villa Zebra (heel leuk voor met de kinderen!) en loopt onder het monumentale Poortgebouw door, dat al sinds de jaren tachtig gekraakt wordt.

Je komt aan op Wilhelminaplein. Je vindt hier naast een metrostation theaterpaleis Het Nieuwe Luxor, de voet van de Erasmusbrug en De Kop Van Zuid. Vanaf het Wilhelminaplein neem je bij de tramhalte aan de kant van het water tramlijn 23 richting Marconiplein.

Stadhuis en Postkantoor 15 min

Na een mooi tramritje met lijn 23 heb je onderweg vast leuke plekken gezien om later te bezoeken. Je stapt uit bij de halte Stadhuis. Bij deze halte staan twee gebouwen zij aan zij, die het bombardement van 1940 overleefden: het Stadhuis en het Postkantoor.

Het stadhuis van Rotterdam is een van de weinige gebouwen die wonder boven wonder tijdens het bombardement in de meidagen van 1940 zijn gespaard. Het gebouw doet al sinds 1920 dienst als stadhuis.

Wist je dat…

Het postkantoor expres iets verder van de straat staat dan het stadhuis? Het gebouw werd in dezelfde periode als het stadhuis gebouwd, toen de Coolsingel volledig op de schop ging. Omdat het postkantoor minder moest opvallen dan het stadhuis, werd het 10 meter naar achteren geplaatst. In de praktijk werkt het een beetje averechts: het postkantoor heeft nu een mooi voorplein.

Postzegels kun je er trouwens al heel lang niet meer kopen: het werd een tijdje gebruikt als expositieruimte en als (brrr) kledingoutlet, en gaat binnenkort dienstdoen als vijfsterrenhotel, congresruimte en zelfs als woonruimte.

TIP

Achter de imposante gevel van het stadhuis zitten meerdere hofjes en een prachtige binnentuin. Die is doordeweeks gratis te bezoeken. Ook kun je bijzondere vertrekken als de raadszaal, de burgerzaal en de trouwkamers bezoeken met een gids. Maak hiervoor van tevoren wel een afspraak. Bel daarvoor met Must See – 084 867 5112

Verder reizen

De route vervolgt zich langs het Hofplein en de Pompenburg richting de Raampoortstraat. Onderweg loop je langs het roestbruine monument voor de Delftse Poort, of je zoekt het hogerop door over de gele Luchtsingel te wandelen.

Station Hofplein en Hofbogen 90 min

Vanaf het Stadhuis loop je langs het Hofplein. Sla rechtsaf de Pompenburg op en ga bij het Delftse Poort-monument weer naar links, de Couwenburg op. Via de Raampoortstraat kun je onder het spoor doorlopen.

Een andere (en misschien wel leukere) route is om de gele Luchtsingel te beklimmen. Die gaat over het spoor heen, zodat je bovenop het oude Station Hofplein belandt.

Een eeuw lang reed tussen Scheveningen en Rotterdam Centrum de Hofpleinlijn. Het traject is sinds 2010 niet meer in gebruik, maar het oude eindstation Hofplein heeft de laatste jaren een enorme transformatie beleefd. Er zitten uitzonderlijk goeie restaurants, een uitstekend jazzpodium en natuurlijk leuke boetiekjes.

Luchtsingel

Zelfs op het dak van het station is het vaak gezellig. Zo vind je er soms de openluchtbioscoop Roffa Mon Amour, organiseert stadsfestival Motel Mozaïque er vaak een feestje en bovenal kun je er heerlijk hangen. Ook is er een botanische tuin waar je even tot jezelf kunt komen.

Dankzij die gele houten wandelbrug van architectenbureau ZUS loopt er een wandelroute van het Centraal Station tot aan Station Hofplein, dwars door het Schieblock, een gebouw dat dienstdoet als broedplaats voor jonge ondernemers en creatievelingen.

Wist je dat…

De Hofbogen officieel het langste gebouw van Rotterdam is? Vanaf het Station Hofplein tot aan de A20 is het Hofpleinlijnviaduct 1,9 kilometer lang. Sinds de trein en de metro niet meer over het traject rijden, hebben zich in de boogjes onder de rails allerlei bedrijfjes en initiatieven gevestigd. Je vindt er koffietentjes, studio’s, meubelwinkels, fietsenmakers en zelfs een vermaarde messenslijperij.

Het zit echt tjokvol leuke dingen – we zouden er een boek aan kunnen wijden. De redactie van Must See zit vaak te werken in koffie- en fietszaak Coppi en haalt de zoetigheden bij de Urban Bakery aan de Voorburgstraat. Het ruikt én smaakt er altijd verrukkelijk. Ook leuk: de vintage muziekstudio van Rotterdamse popparel Dave von Raven (The Kik) is ook gevestigd in de Hofbogen. Dat had nooit gekund als er nog een trein of metro overheen had geraasd!

TIP

Op het dak van het Schieblock (even met de lift dus) vind je het DakAkker, de grootste dakboerderij van Europa, en Bistro Op het Dak. Daar kun je buiten het winterseizoen ontbijten en lunchen met verse producten uit de tuin, met prachtig uitzicht over het centrum van Rotterdam.

Achter het Schieblock zit de Biergarten: een klein stukje Beieren middenin Rotterdam. Het recept is simpel: goed bier, barbecue, dj’s en grote schermen als Oranje moet spelen. Qua gezelligheid zit je hier dus wel goed.

Verder reizen

De route gaat verder vanaf de tramhalte Heer Bokelweg, waar je tram 4 neemt (Marconiplein) naar het Centraal station. Het station, een soort zilveren haaienvin, moet je natuurlijk wel gezien hebben.

Centraal Station 10 min

Rotterdam Centraal Station heeft dagelijks meer dan 110.000 reizigers over de vloer. Intercity’s, sprinters, internationale treinen, bussen, trams en metro’s rijden hier af en aan.

Het station heeft in 2014 een enorme metamorfose ondergaan en is sindsdien één van de architectonische hoogtepunten van de stad.

Heel wat lollige figuren wilden het station, toen het er na lang bouwen eindelijk was, een bijnaam geven. Rotterdammers waren daar immers zo goed in, met de Kuip, de Zwaan en de Koopgoot. Namen als ‘Haaienvin’ en ‘Kapsalon’ (naar ons patatje shoarma, kaas en salade) werden geopperd, maar de Rotterdammers hadden er niet zo’n zin in, dus Centraal bleef gewoon Centraal.

Wist je dat…

Rotterdam Centraal één van de beste stations ter wereld is? Ingenieursbedrijf Arcadis onderzocht wereldwijd treinstations, en ons prachtige hoofdstation staat op nummer vijf. En ook heel mooi: als het heel hard regent valt er aan de oostkant van het station een waterval van regenwater naar beneden.

TIP

Even ontsnappen aan de drukte van het centrum en het station? Aan de achterkant van een station vind je normaalgesproken gure achterstandswijken, maar in Rotterdam is het anders: aan de Spoorsingel en de Provenierssingel is het heerlijk toeven bij zonnig weer.

Ook de hoek van de Proveniersstraat en de Molenwaterweg is altijd heel gezellig, met een goede koffiezaak, een gezellige kroeg en prima restaurants.

Verder reizen

Voor kinderen (maar eigenlijk voor iedereen) is een uitstapje naar Miniworld erg leuk. Vanaf de tramhalte is het ongeveer zeven minuten lopen door de Weena in westelijke richting te volgen. Je kunt dan aan je rechterzijde meteen het rijksmonument Groot Handelsgebouw bewonderen.

Miniworld 90 min

Geen zin om heel Rotterdam door te reizen om alle bijzondere gebouwen en attracties van Rotterdam te bekijken? In Miniworld is Rotterdam op 650 vierkante meter nagebouwd. Er rijden zelfs RET-bussen, trams en metro’s door deze ministad.

Vanaf Centraal Station volg je de Weena langs het Groothandelsgebouw en ben je na vijf minuten lopen bij de ingang van deze gigantische ministad.

Wist je dat…

Een dag in Miniworld duurt 24 minuten. Dus wanneer je een rondje gemaakt hebt is het leuk datzelfde rondje nog een keer te maken, maar nu in het donker. Overal springen dan lampjes aan en zie je hoe de Rotterdamse haven er ’s nachts uitziet, hoe nachtclubs openen en hoe de gebouwen oplichten. Daarna gaat de zon weer op en ontwaken de 27.000 inwoners van Miniworld weer.

TIP

Als je wilt weten hoe dit alles tot stand is gekomen, boek dan een rondleiding achter de schermen. Je komt dan op plekken van Miniworld die normaal niet toegankelijk zijn.

Zo zie je hoe diverse onderdelen gemaakt en getest worden en neem je een kijkje bij de ‘verkeersleiding’ van deze ministad. Je mag de rondleiding al volgen vanaf 6 jaar oud.

Verder reizen

Neem vanaf de bushalte van Centraal Station (vlakbij Miniworld, achter het Groot Handelsgebouw) bus 44 richting Zuidplein en stap uit bij halte Wytemaweg.

Museumpark 120 min

Na het busritje waarbij je tweemaal onder het spoor door rijdt en vervolgens de statige Heemraadsingel kunt bewonderen, stap je uit bij de halte Wytemaweg. Je staat nu vlak naast het Museumpark, met het glinsterende Depot en diverse musea op loopafstand.

Het Museumpark is the place to be voor kunstliefhebbers. Het park maakt deel uit van de Kunstas en herbergt zes musea die makkelijk te voet bereikbaar zijn. De twee belangrijkste musea zijn Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal. Het Boijmans is momenteel gesloten voor renovatie, maar veel werken zijn nog wel te zien in het Depot.

Suikerpot

Vanaf de Wytemaweg zie je het Depot Boijmans Van Beuningen al boven de andere gebouwen uitglimmen. Een nieuwe Rotterdamse aanwinst! Het ontwerp is ontstaan aan de vergadertafel dankzij een suikerpot van IKEA van €3.99. Je moet er maar opkomen…

Het Depot is het eerste kunstdepot ter wereld dat voor het publiek toegankelijk is. Het bevindt zich pal naast het Museum Boijmans Van Beuningen. Het Depot is van buiten volledig voorzien van een spiegelende wand, zodat de omgeving in verkleinde vorm wordt gereflecteerd. In het Depot bevinden zich meer dan 150.000 kunstwerken die door het museum zijn verdeeld over veertien ruimten, met vijf verschillende klimaten om de werken goed te conserveren.

Internationale klasse

Boijmans Van Beuningen is een van Europa’s beste musea. Het museum wordt geroemd om de collectie Nederlandse en Europese kunst. Zo hangen er werken van Rembrandt, Bosch en Van Gogh, maar ook Dalí, Monet en Gauguin.

Helaas is het museum vanaf begin 2019 enkele jaren gesloten. Er vinden hoognodige renovaties plaats voor de veiligheid van de bezoekers en de kunstwerken. Kijk voor de zekerheid altijd even op hun website of een deel van het museum toegankelijk is of ze ergens anders exposeren.

Breed en compleet

Aan de andere kant van het Museumpark staat de Kunsthal. Hier worden ieder jaar twintig tentoonstellingen gehouden, die bezoekers van over de hele wereld trekken. Kunst is er in de breedste zin van het woord te bewonderen: van elitair tot populair.

Necrofiele eend

Wel eens gehoord van de necrofiele homo-eend? Of de Dominomus en de McFlurry-egel misschien? Deze bijzondere dode dieren met een verhaal vind je bij het Natuurhistorisch Museum, achter de Kunsthal. Het museum heeft onder meer deze speciale tentoonstelling met opgezette dieren die in het nieuws zijn geweest.

Wist je dat…

In de villa aan de noordelijke rand van het park is het Chabotmuseum gevestigd. Het museum dankt haar naam aan de Rotterdamse schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), wiens werk je in het museum kunt bewonderen.

Maar naast het werk van Chabot en veel andere kunstenaars is het gebouw zelf ook de moeite van het bezichtigen waard. Het voormalige woonhuis uit 1937 is één van de mooiste bouwkundige voorbeelden van de Nieuwe Zakelijkheid in Rotterdam.

TIP

Je kunt de vijf musea in en rond het Museumpark allemaal bezichtigen met het Museumparkticket, voor 27,50. Daarmee krijg je een jaar lang toegang tot Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, Het Natuurhistorisch en het Chabot Museum.

Verder reizen

Vervolg de route door via het Museumpark naar metrohalte Dijkzigt te wandelen. Vanaf Dijkzigt neem je metrolijn A/B/C naar onze volgende stop bij de halte Delfshaven.

Pelgrimsvaderkerk en Historisch Delfshaven 45 min

Bij het verlaten van het metrostation bevind je je gelijk in een bijzondere buurt: Delfshaven. Enerzijds één van de meest multiculturele buurten van het land en anderzijds een historisch stukje stad met een pittoresk haventje.

Pelgrimsvaderskerk

Na zo’n 200 meter wandelen vanaf het metrostation in de richting van de Lage Erfbrug, heb je rechts een prachtig uitzicht over de Aelbrechtskolk en het historisch Delfshaven met oude schepen en historische panden. Achteraan de gracht prijkt de korenmolen De Destilleerketel.

Kapel

De Sint Antoniuskapel werd in 1417 gebouwd, maar na de beeldenstorm en het vertrek van de Spanjaarden werd de Roomse kapel omgedoopt tot protestantse kerk. De karakteristieke klokkentoren met 44 klokken werd rond 1700 toegevoegd. 32 van deze klokken zijn te zien in de 8 torenopeningen; de 3 zwaarste én de 9 kleinste klokken hangen verder naar binnen. Later werd de karakteristieke voorgevel in régencestijl toegevoegd aan de kerk.

Speedwell

De Pelgrimsvaders vertrokken per schip uit Delfshaven om via Plymouth te varen naar het nog te ontdekken Amerika, alhoewel de Speedwell vanwege mankementen in Plymouth werd vervangen door de beroemde Mayflower. In de ontvangsthal van het Amerikaanse Capitool in Washington hangt nog steeds een schilderij van de Speedwell.

Delfshaven

Rond 1400 werd de Delfshavense Schie gegraven zodat Delft een scheepvaartverbinding kreeg met de Maas. Later werd Delfshaven een zelfstandige gemeente, maar sinds 1886 is het een Rotterdams stadsdeel. Het schilderachtige stadsgezicht van Delfshaven, met de vele oude panden zoals het Zakkendragershuisje, de Dubbelde Palmboom, de Pelgrimsvaderkerk en het voormalig stadhuis, overleefde het oorlogsgeweld en de vernieuwingsdrang, waardoor een bijzondere en historische buurt bewaard is gebleven. Delfshaven is bovendien de geboorteplaats van Piet Heijn – inderdaad, die van de Zilvervloot.

Wist je dat…

Het bekende snackbargerecht ‘kapsalon’ werd in 2003 in Delfshaven bedacht. De eigenaar van een kapsalon bestelde bij de naburige shoarmazaak een lunchschotel met zijn favoriete ingrediënten: friet bedekt met shoarma, afgetopt met gegrilde kaas en salade. Omdat het gerecht geen naam had werd de bestelling vernoemd naar de besteller van de schotel: kapsalon. Inmiddels is de kapsalon, met vele varianten zoals kebab, döner, falafel en gyros, een bekend gerecht in snackbars en shoarmazaken in heel Nederland.

TIP

Aan kleine en bijzondere horecazaakjes geen gebrek in Delfshaven, maar een lokaal gebrouwen Delfshavens biertje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een goeie plek daarvoor is brouwerij De Pelgrim aan de Voorhaven.

Verder reizen

Tramlijn 8 rijdt om historisch Delfshaven heen. Je kunt opstappen bij het metrostation, maar ook aan de west- of zuidkant van het historische haventje. Let wel op dat de tram richting Kleiweg gaat. Rijd vervolgens een paar haltes mee tot aan halte Euromast.

De Euromast en Het Park 60 min

Na een kort ritje met Lijn 8 richting de Kleiweg kom je uit bij de halte Euromast. Vanaf de halte kun je de hoge bomen al zien walsen in de wind, terwijl de Euromast hoog boven het groen uittorent.

Het Park (dat is echt de officiële naam) is bij mooi weer een uitstekende plek om te picknicken of te wandelen.

Uitkijken

Vanaf de Euromast kun je mijlenver kijken en prachtige selfies maken met de Rotterdamse skyline op de achtergrond. Met zijn 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die toegankelijk is voor publiek. Met de ronddraaiende lift – de Euroscoop – stijg je op naar het hoogste punt en heb je 360 graden uitzicht over de wijde omgeving. Bij helder weer kun je zelfs Den Haag en de Noordzee zien. Maar nog mooier dan de Noordzee is het uitzicht op de stad zelf: de haven, de verschillende wijken en het nieuwe architectuurcentrum van de stad: de Kop van Zuid.

…en inzakken

Klaar met het uitzicht? Het statige park onderaan de Euromast is één van de mooiste parken van Rotterdam, met z’n waterpartijen, de Franse tuin bij het Herenhuys en de eeuwenoude bomen. Het is geen wonder dat hier ieder jaar de Dag van de Romantische Muziek wordt gevierd.

Noors

Aan de noordkant van Het Park vind je het Noorse Zeemanskerkje uit 1912. Tegenwoordig is het in gebruik als Scandinavisch cultureel centrum, al worden er ook nog kerkdiensten gehouden. Het is vrij te bezichtigen (een aanrader) en heeft één van de gezelligste kerstmarkten van de stad.

Wist je dat…

Je ook kunt abseilen van de Euromast? Echte avonturiers kunnen een stapje verder gaan dan alleen omhoog. ’s Zomers kun je aan een touw van de Euromast naar beneden glijden! Onze dappere twitteroma Marian ging onlangs nog naar beneden, dus het is zeker niet alleen voor groentjes. Op de laatste zondag van de maand kun je bovendien tokkelen van de Euromast. Je roetsjt dan via een soort kabelbaan van de toren af.

TIP

Niet ver van de Euromast zit De Machinist. In deze voormalige machinistenschool aan de Willem Buytewechstraat zit nu onder meer een café-restaurant met een overdekt terras aan de Coolhaven. Hier kun je genieten van livemuziek en is er één keer per maand een stand-up comedy night. Ook verandert De Machinist twee keer per week in een filmhuis.

Verder reizen

Neem als je weer verder wilt bij halte Kievitslaan tram 8 richting de Kleiweg en stap uit bij de halte Beurs. De route gaat verder richting het winkelcentrum van de stad, met de Koopgoot en Lijnbaan.

0
Koopgoot en Lijnbaan 90 min

Na het ritje met de tram stap je uit bij halte Beurs. Neem de uitgang Beurstraverse en dan sta je in het kloppend winkelhart van Rotterdam: de Lijnbaan en de Beurstraverse.

Die laatste wordt in de Rotterdamse volksmond ook wel de Koopgoot genoemd. Omdat de Koopgoot onder straatniveau ligt, kun je ongestoord winkelen zonder dat je last hebt van het verkeer.

Alle grote nationale en internationale winkelketens als Zara, H&M, HEMA en C&A zitten hier bij elkaar. ‘Shop till you drop’ is hier dan ook het motto. Ook het wereldberoemde warenhuis de Bijenkorf zit hier. Het bijzondere gebouw van architect Marcel Breuer verrees in 1957 in het Rotterdamse winkelgebied en staat symbool voor de wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorloog.

Wist je dat…

Je zou misschien denken dat het gebouw van de Bijenkorf er wat vies uitziet, maar dat is de bedoeling van de architect: door de manier waarop de regen over de zeshoekige stenen druipt, is een patroon van roet en vuil op het gebouw ontstaan.

TIP

Benieuwd naar het meest ‘vergeten’ kustwerk van Rotterdam? Ga dan naar de sculptuur van kunstenaar Naum Gabo voor De Bijenkorf. Buiten Rotterdam is het kunstwerk wereldberoemd, maar vraag de meeste inwoners ernaar en velen zullen je gek aankijken.

Het bruine roestige ‘Ding’ stond jaren weg te kwijnen voor het warenhuis aan de Coolsingel, terwijl het internationaal wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Gabo’s oeuvre. In januari 2018 werd het na een grote restauratie opnieuw onthuld, dus je kunt het nu weer in z’n volle glorie bewonderen.

Verder reizen

Vanaf de Coolsingel ga je naar de laatste stop die je of weer terugbrengt naar Blaak, of naar Rotterdam Centraal om je planning verder zelf in te vullen. Wil je naar Blaak, neem dan bij de tramhalte lijn 21 of 24. Hier eindigt deze route.